Olika typer av innebandyklubbor

För dig som spelar innebandy och ska köpa ny innebandyklubba finns det en hel del olika typer av klubbor att välja bland.

När du väl vet vilken längd på klubban du ska ha får du fundera på om du vill ha en rund eller oval klubba. Runda klubbor är betydligt vanligare i Sverige jämfört med ovala medan ovala fungerar bättre i exempelvis Finland.

Efter det är det dags att fundera på om du trivs bäst med ett rakt klubbskaft eller om du vill ha någon typ av böj på det. Raka skaft passar egentligen alla spelare och är lite enklare att spela med. Om du väljer ett skaft med böjd effekt får du räkna med att själva bollbehandlingen och passningsspelet kräver större koncentration medan skottet antagligen blir bättre.

Väl så långt när det gäller val av klubba är det dags att tänka på vilket material du vill ha i skaftet. Egentligen finns det två olika typer av material att välja bland: kolfiber och komposit (blandning av kolfiber och glasfiber).

Ett kolfiberskaft är lite lättare och ger bättre spelegenskaper, som exempelvis snabbare kick i skaftet. Ju finare fibrer skaftet är uppbyggt av desto större möjligheter finns det att göra skaftet lättare.

Ett kompositskaft är ofta lite tyngre men är däremot lite tåligare mot exempelvis slag. Då det inte heller är riktigt samma spänst i ett kompositskaft som i ett kolfiber skaft är en klubba med kompositskaft lite enklare att spela med för exempelvis nybörjare.

När du landat i vilket klubbskaft som passar bäst för dig som innebandyspelare är det slutligen dags att hitta rätt blad. Ett hårt blad ger bättre skott, men lite sämre bollkontroll, medan ett mjukt blad har motsatt effekt. Ett rakt innebandyblad är enklare att passa med, kan ge bättre bollkontroll och ger dessutom större möjligheter att spela bra på backhandsidan. Ett blad med mycket förhook ger exempelvis ett bättre dragskott. Även ett blad som är mycket skålat ger bättre skott, medan ett plattare blad är enklare att passa med.

Det finns alltså en hel del att tänka på när det är dags att köpa ny innebandyklubba, så välj med omsorg så blir ditt spel bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.